27 Kasım 2013 Çarşamba

Pazı Sarması

Pazı Sarması Tarifi





Malzemeler

  • 1 kilo pazı yaprağı
  • 300 gr. dolmalık pirinç
  • 200 gr. kuzu kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı zeytintağı
  • 1 limonun suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Pazıların önce saplarını kesiyoruz daha sonra bol suda yıkıyoruz.Sonra bir tencerede kaynamış 1 , 1,5 litre sıcak su koyuyoruz ,suya bir yemek kaşığı tuz ekliyoruz.Bu yaprakların parçalanmaması için önemli.Sıcak tuzlu suya yapraklar koyulur , sadece elde sarılacak kadar yumuşaması yeterli,  bu süre çok kısa olur..Çok taze ve hassas oldukları için çabucak parçalanabilir o yüzden 1 dakika kadar kalması yeterli.  Sıcak suyu görür görmez zaten yumuşuyor. Haşlanmış yaprağı tencereden çıkardıktan sonra içi soğuk su dolu direk bir kabın içine atabilirsiniz. Yaprağın sıcaklığı çabucak gitsin ve yaprak parçalanmasın diye bunu yapıyoruz.



Sonra çok büyük olan yapraklar ortadan ikiye bölünerek ikisi de sarılabilir. Küçük olan yapraklar bir tane sarılabilir. Fakat yaprağın arkasındaki dal hala sertse sarmanızı engelliyorsa bir bıçak yardımıyla yaprak yırtılmadan o dalın üstünden biraz alabilirsiniz.


Yapraklar bu şekilde hazır olduktan sonra harcımızı hazırlıyoruz ve sarmaya başlıyoruz. Yaprağımıza biraz harç koyup resimlerde gösterildiği gibi önce harcın üstünü yaprağın uç kısmıyla kapatıyoruz. Kenarlarından da hafif büküyoruz, pirinç taşmasın diye. Sonra rulo şeklinde sarıp tencereye diziyoruz.




***Tansiyon hastası olanlar kullandığımız tuz miktarından daha az kullanabilirler ya da hiç kullanmayabilirler. Çünkü salçaların içinde de tuz bulunabiliyor. Hatırlatmakta fayda var.


Sarmaların üzerini geçecek kadar limon tuzlu ve tuzlu su koyuyoruz. Sarmaların üzerini örtecek ağır bir tabağı ters çevirip koyuyoruz,yerlerinden oynamasınlar diye.Ve pişiriyoruz...Pirincin sertliğinden pişip pişmediğini anlamak çok kolay.



AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder