Pazı Sarması Tarifi
Malzemeler
- 1 kilo pazı yaprağı
- 300 gr. dolmalık pirinç
- 200 gr. kuzu kıyma
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım su bardağı zeytintağı
- 1 limonun suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Pazıların önce
saplarını kesiyoruz daha sonra bol suda yıkıyoruz.Sonra bir tencerede kaynamış
1 , 1,5 litre sıcak su koyuyoruz ,suya bir yemek kaşığı tuz ekliyoruz.Bu
yaprakların parçalanmaması için önemli.Sıcak tuzlu suya yapraklar koyulur ,
sadece elde sarılacak kadar yumuşaması yeterli, bu süre çok kısa olur..Çok taze ve hassas
oldukları için çabucak parçalanabilir o yüzden 1 dakika kadar kalması
yeterli. Sıcak suyu görür görmez zaten
yumuşuyor. Haşlanmış yaprağı tencereden çıkardıktan sonra içi soğuk su dolu
direk bir kabın içine atabilirsiniz. Yaprağın sıcaklığı çabucak gitsin ve
yaprak parçalanmasın diye bunu yapıyoruz.
Sonra çok büyük
olan yapraklar ortadan ikiye bölünerek ikisi de sarılabilir. Küçük olan
yapraklar bir tane sarılabilir. Fakat yaprağın arkasındaki dal hala sertse
sarmanızı engelliyorsa bir bıçak yardımıyla yaprak yırtılmadan o dalın üstünden
biraz alabilirsiniz.
Yapraklar bu
şekilde hazır olduktan sonra harcımızı hazırlıyoruz ve sarmaya başlıyoruz. Yaprağımıza
biraz harç koyup resimlerde gösterildiği gibi önce harcın üstünü yaprağın uç
kısmıyla kapatıyoruz. Kenarlarından da hafif büküyoruz, pirinç taşmasın diye.
Sonra rulo şeklinde sarıp tencereye diziyoruz.
***Tansiyon
hastası olanlar kullandığımız tuz miktarından daha az kullanabilirler ya da hiç
kullanmayabilirler. Çünkü salçaların içinde de tuz bulunabiliyor. Hatırlatmakta
fayda var.
Sarmaların
üzerini geçecek kadar limon tuzlu ve tuzlu su koyuyoruz. Sarmaların üzerini
örtecek ağır bir tabağı ters çevirip koyuyoruz,yerlerinden oynamasınlar diye.Ve pişiriyoruz...Pirincin sertliğinden pişip pişmediğini anlamak çok kolay.
AFİYET OLSUN :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder