26 Kasım 2013 Salı

Adana Usulü Biber Dolması

Adana Usulü Biber Dolması


Malzemeler

  • 1 kilo dolmalık biber
  • 3 iri domates
  • Yarım kilo  dolmalık pirinç
  • 300 gr kadar kuzu kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • Yarım su bardağı zeytintağı
  • 1 limonun suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu



Biber dolması yapmak için önce dolmalık biberlerimizi ve domatesleri çok iyi yıkıyoruz. Daha sonra pirinçlerimizi yıkayıp süzüyoruz.
Pirincimiz beklerken domateslerimizi soyuyoruz.Ve  küp küp doğruyoruz.





Artık harcımızı hazırlamaya başlayabiliriz. Pirincin üzerine karabiberi,tuzu,zeytinyağımızı ekliyoruz. Salçayı harca ekliyoruz.Ve elimizle ovarak iyice salçayı yediriyoruz.Harcımıza eti ekliyoruz.Ve iyice karıştırıyoruz.Domatesleri ekliyoruz ve harcımız hazır.



 
Daha sonra aşağıdaki resimde gösterildiği gibi biberin geniş olan ucunu kapak olarak bırakabieceğimiz şekide tam koparmadan kesiyoruz.Kapak koparsa da üstüne koyabiliriz ya da onun yerine patates,domates koyabiliriz.
Ve biberin içindeki bideri çıkarıp biberin içini harça dolduruyoruz.






Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi hepsi dik duracakşekilde tencereye dizilir.Boşluklar kalırsa boşluklara patates soyulup konabilir.1 tatlı kaşığı tuz ve limon tuzu eritilip dolmalar arasındaki boşluklardan dökülür. Bu en kenardan kolaylıkla yapılabilir.
En küçük biberin ağzına gelmeyecek şekilde su.Sonra ateşe alınır ,su kaynadığı zaman altı tam kısılır.Ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.En fazla yarım saat pişirilir.Kontrol etmek için pirinçin pişip pişmediğine bakmalıyız. Dinlendikten sonra yoğurtla ,salatayla dilediğiniz şekilde servis edilir. Ya da üzerine ezilmiş sarımsak ve nane koyulur.Tercihe bağlı,damak zevkine  bağlı.
Afiyet olsun...
                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder